ПУБЛІКАЦІЇ

Страсний тиждень

Важко помилитися назвавши Страсний тиждень - найважливішим тижнем усього церковного року. В час Страсного тижня, що передує Великодню, у православних храмах молитовно згадують останні дні земного життя Спасителя нашого Ісуса Христа: Його страждання на Хресті, розп’яття та похорон. Унікальність цих днів настільки значна, що кожен день в церковній традиції називається святим та великим. З давніх-давен дні Страсного тижня глибоко шанувались християнами. Віруючі проводили ці святі дні накладаючи на себе особливі аскетичні подвиги: вживали мінімальну кількість їжі, більшість часу проводили на молитві та виявляли особливу любов та турботу до потребуючих.

В перші три дні Страсної седмиці звершують літургію Напередосвячених Дарів, а у Великий Четвер й Велику Суботу - літургію Святителя Василя Великого. У Велику П'ятницю Літургії не буває тому, що в цей день Сам Господь приніс Себе в жертву.

У Великий Понеділок Церква запрошує нас зустріти початок Страстей Господніх. На богослужінні згадується старозавітний патріарх Йосиф, який був проданий братами в Єгипетське рабство через заздрість. Він символізує собою Спасителя, що також йде на страждання через заздрість та злобу фарисеїв та книжників. Окрім цього в понеділок читають фрагмент з Євангелія, в якому розповідається про те, як Господь висушив неплідну смоківницю, цим засуджуючи лицемірних служителів, у яких вся побожність чинилась тільки на показ.

У Великий Вівторок згадуються Євангельські фрагменти про те, як Спаситель в Єрусалимському храмі розповідав про подать кесарю, про воскресіння мертвих, Страшний суд, а також, притчу про десять дів та таланти.

У Велику Середу згадується жертовний вчинок жінки-грішниці, яка своїми слізьми омила ноги Христу та намастивши дорогоцінним миром, волоссям витерла Йому ноги. В цей же час Юда Іскаріотський, під виглядом турботи про бідних виявив своє грошолюбство, та вже ввечері цього ж дня вирішує видати Христа юдейським старійшинам за 30 срібників.

У Святий і Великий Четвер у храмі згадуються найважливіші події з Євангельської історії, що відбувались у цей день: Таємна вечеря, на якій було встановлене Таїнство Причастя, омивання ніг учням, молитва в Гефсиманії та Юдина зрада. Саме в четвер у великих кафедральних соборах є традиція звершувати чин омивання ніг. Предстоятелі Православних Церков під час служби четверга освячують святе Миро. Варити його починають, зазвичай, ще з понеділка. Саме цю речовину згодом використовують священики під час звершення Таїнства Миропомазання.

День Великої П’ятниці присвячено спомину засудження на смерть, хресних мук та смерті Спасителя. Богослужіннями цього дня Церква наче переносить нас на хресну дорогу Спасителя, ставить поруч з Хрестом Господнім де робить на свідками події Вселенського масштабу: Бог приймає страждання заради спасіння світу. Наче підсумовуючи все найважливіше, на утрені Великої п’ятниці прочитуються 12 страсних Євангелій. У кінці вечірнього богослужіння Великої П’ятниці звершується виніс Плащаниці.

У Велику Суботу Церква згадує поховання Спасителя, перебування Його тіла в гробі, та сходження душею до пекла для проповіді там перемоги життя над смертю. В глибинах аду Господь визволяє з пекельних кайданів тих праведників, що очікували Його пришестя, а по цьому, вводить до раю розбійника, що покаявся. Богослужіння цього дня розпочинаються від самого ранку та продовжуються до захожу сонця так, що останні піснеспіви опівнічної відправи зливаються з початком урочистих пасхальних співів на Великодньої утрені.

Господь зволив прийняти невинні страждання та померти заради нас, щоб ми так само змогли підготували своє серце до життя вічного.  Адже зустріч з Воскреслим Христом можлива лише для тих, хто пройшов власну Голгофу.

Вхід Господній в Єрусалим

Вхід Господній в Єрусалим являється одним з 12 великих свят Православної Церкви. Подію даного свята описують всі чотири

євангелісти. Навесні 30-го року , напередодні єврейської Пасхи, прокуратор Іудеї Понтій Пілат приїхав в місто, щоб, якщо буде

потрібно, запобігти заколоту серед місцевого населення - підданих Римської імперії. На Великдень в столицю стікалися натовпи

народу, адже це було головне в році іудейське свято.

Ісус Христос, як і всі іудеї, теж вирушив до Єрусалима. Там Він воскресив свого померлого друга Лазаря. Безліч людей бачили це

чудо і впевнилися: Ісус - той самий Месія, якого так довго чекав Ізраїль. Він зійде на царський престол і звільнить країну від влади

язичницького Риму.

За народну любов юдейські первосвященики вирішили вбити Христа, і Лазаря, «тому , що заради нього багато з юдеїв приходили і

вірували в Ісуса». «Хто Він такий, щоб називати себе Месією?»: - говорили  вони.

Але незважаючи на гнів первосвящеників і немов на підтвердження народних сподівань на нового царя, Христос вирушає до столиці.

Це відбувається за шість днів до Пасхи. Він в'їжджає в міські ворота не на коні, ні з мечем, а на ослику. Його зустрічають, як царя.

Люди радіють, вони щасливі. Дорогу встеляють пальмовими гілками, тим самим надаючи Христу царські почесті. Кричать: «Осанна!

Благословен, хто йде в ім'я Господнє, Цар Ізраїлів!» («Осанна» означає «Рятуй нас»).

Але пройде кілька днів, і той же натовп, розчарований тим, що Христос не скинув Римське панування, буде вимагати: «Розіпни,

розіпни Його!»...

Увечері Христос покинув Єрусалим і повернувся до Віфанії разом з учнями і народом, який пішов за Ним. На наступний день почався

період, який ми називаємо Страсною седмицею.

 

Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня Церква святкує Благовіщення Пресвятої Богородиці.

День Благовіщення - початок історії нашого спасіння. Це свято, коли ми згадуємо, як архангел Гавриїл з'явився Діві Марії і приніс Їй звістку про те, що від Неї народиться в світ Спаситель - Ісус Христос.

Благовіщення святкується рівно за дев'ять місяців до Різдва Христового-7 квітня за новим стилем. За вченням Церкви, людина з'являється на світ в момент зачаття в утробі матері, а не в момент його народження.

У цього свята незмінне положення в церковному календарі, воно відноситься до числа двунадесятих свят, а точніше - Богородичних, тобто присвячених подіям життя Пресвятої Діви Марії.

Благовіщення Пресвятої Богородиці означає «радісну звістку, повідомлену Пресвятій Богородиці».

Слово «Благовіщення» - це буквальний переклад з грецької мови слова «Εὐαγγελισμός» - Еваглеліе, Блага звістка. Саме так називаються перші чотири книги Нового Заповіту, найважливіші книги Біблії. Пророцтво про народження Спасителя світу відбулося як легкий подих вітру, непомітно для всього світу. Схиляючись перед силою віри Божої Матері і Її повною довірою Богові, Церква вшановує Діву Марію, як найвищу серед усіх коли-небудь народжених людей.

Благовіщення - центральна подія всій Священній історії, воно знаходиться рівно посередині між Старим і Новим Заповітом. Заповіт з Авраамом почався з сумніви його літній дружини Сари в своїй здатності стати матір'ю, родоначальницею Богообраного народу. Новий Завіт став можливий завдяки чистій вірі Діви Марії в одкровення про надприроднє народження Її майбутнього Сина - Спасителя всього людства (Лк. 1: 26-38).

Ангел Гавриїл приносить звістку Богородиці, що незабаром на землю прийде Спаситель. Саме через неї відбудеться таїнство народження і пришестя Бога на землю.

Богородиця покладаючи свою свобідну волю,  волі Божій – відповідає архангелу Гавриїлу: « Нехай буде Мені за словом Твоїм». Слова Пресвятої Богородиці: «Я, Раба Господня…», стали ключовими у великій справі нашого спасіння.

Пропонуючи свою допомогу, Бог очікує згоди волі людини. Він нічого не робить за нас, чи без нас, не чинить жодного насилля над нами, а хоче взаємної співпраці, як знаку любові і довіри за прикладом Діви Марії. 

Розмірковуючи про велику подію Благовіщення, що сталося дві тисячі років тому, ми повинні зробити для себе правильні висновки і розумно користуватися великим даром- свободою волі, яку нам дарував Господь.

 

 

 

Неділя Хрестопоклонна

У третю неділю Великого Посту, Свята Церква виносить на середину храму, для особливого вшанування, Святий і Животворящий Хрест Господній. Звідси й назва цієї неділі — Хрестопо­клонна. Хрест знаходиться посеред храму до п’ятниці 4-ї седмиці Великого посту. Неділя Хрестопоклонна являється серединою Великого Посту.

Виникає закономірне питання — чому ж знаряддя страти Спасителя виявилося у християн у такій пошані? Річ у тім, що шанування Хреста завжди розумілося вченням Церкви як поклоніння Іісусу Христу в світлі Його спокутного подвигу. Хрести на куполах, натільні хрести, поклінні хрести, встановлені в пам’ятних місцях, — всі вони покликані нагадувати, якою страшною і дорогою ціною Іісус Христос здійснив наше спасіння. Не знаряддю страти поклоняються християни, шануючи хрест, а Самому Христу, звертаючись до величі тієї жертви, в яку Іісус Христос приніс Себе заради всіх нас.

Щоб вилікувати пошкодження, які гріх вніс в природу людини, Господь у Своєму втіленні бере на Себе нашу природу, а разом з нею і пошкодження, які у вченні Церкви названі як пристрасність, тлінність, смертність. Не маючи ніякого гріха, Він приймає ці наслідки гріха добровільно, щоб зцілити їх у Собі. Але ціною такого зцілення була смерть. І на Хресті Господь заплатив її за всіх нас, щоб потім силою Свого Божества воскреснути і явити світу обновлену людську природу, яка вже не піддається смерті, хворобам і стражданням. Тому Хрест є символом не тільки спокутної смерті Христа, але також і Його славного Воскресіння, яке відкрило шлях в рай всім, хто готовий слідувати за Христом.

Хрестопоклонна Неділя вчить нас розуміти превелике значення святого Хреста для нас не тільки в часі посту, але і для нашого цілого земного життя. Ця неділя показує нам, що де Хрест, - там сила, там перемога, там відродження, оздоровлення (душі і тіла) й спасіння і там - запевнене Воскресіння до вічного щасливого райського життя з Творцем.

Для більшого заохочення до почитання і любові святого Хреста Господнього часто пригадуймо собі слова святого Єфрема Сирійського:

Хрест — воскресіння мертвих.

Хрест — надія християн.

Хрест — жезл кульгавих.

Хрест  -  зцілення недужих.

Хрест — потіха бідних.

Хрест — скинення гордих.

Хрест — надія безнадійних.

Хрест — кермо для тих, що пливуть.

Хрест — пристань для гнаних бурею.

Хрест — батько для сиріт.

Хрест — потіха для терплячих.

Хрест — охоронець для юнаків.

Хрест — слава для чоловіків.

Хрест — вінець для старців.

Хрест — невинність для дівиць.

Хрест — хліб для голодних і джерело для спраглих.

Великий пост

 Великий пост – это особый период в жизни Церкви, который предваряет праздник Светлого Христова Воскресения. Это время, когда 

меняется богослужебная жизнь, и вслед за ней меняется и наполнение повседневной жизни христиан – людей, для которых Церковь

является частью их бытия. Главным наполнением жизни становится покаяние. Для христианина это слово имеет совершенно особый

смысл. В греческом языке «покаяние» означает «перемену ума». Под этим подразумевается перемена всего человека – образа его

жизни, действий, слов, мыслей. Человек должен осознать собственную неправду перед Богом и перед людьми. В этом году пост

начинается 15 марта.

Самая важная цель поста – это смирение перед Богом. Человек,  смиренный перед Богом, всегда стремится к добру. Отсутствие

смирения порождает гордость, вражду. Надо всегда помнить, что всем нам путем смирения и искреннего покаяния необходимо

преобразиться. Мы постимся ради чего-то большего, нежели просто воздержание в пище. Вследствие ограничения излишества в

удовлетворении своих ежедневных потребностей и отстранения от жизненной суеты происходит очищение души, приближение ее к

Богу, наполнение сердца духовной радостью и желанием жить по заповедям Божьим. Великий пост – это наша попытка изменить

себя и мир к лучшему

В дни Святой Четыредесятницы мы призваны вспомнить о духовной составляющей своей жизни, покаяться в грехах, укрепить свои

духовные мышцы подвигом воздержания и молитвы, чтобы с чистым сердцем и обновленными силами встретить торжество из

торжеств – Светлое Христово Воскресение.

Colors