У церковну житті та щоденному колі богослужінь все дуже тісно та глибоко взаємопов’язане. Наприклад, Церква готує віруючих до зустрічі якогось свята один або кілька днів. Ці дні називаються предпразнствами. Також Церква кілька днів святкує той чи інший празник. Найбільш визначним періодом підготовки до празника є період очікування величного Різдва Нашого Спасителя, який називається Святвечором або Надвечір’ям Різдва (рос. «Сочельник»).

Надвечір’я – дуже важливий переддень Різдва Христового, так би мовити, введення у зміст прийдешнього свята, розкриття його богословської суті. Служба святвечора та Різдвяне богослужіння дуже тісно взаємопов’язані між собою та розкривають одну спільну думку – Христос приходить до нас щоб просвітити Світлом Розуму.

Сучасна людина дуже потребує того, щоб мати це особливе Світло Розуму, незважаючи на безліч можливостей – освітніх, наукових, технічних, - які сьогодні вказують на зовнішню силу людей. Але володіння технологіями не є тотожним розуму. Політична сила і економічні блага також не є синонімами розуму. Для християн розум є силою, яка у першу чергу дозволяє людині бачити найголовніше і будувати своє життя відповідно до головних цілей.

Якщо людина володіє таким розумом, то вона може не мати високого рівня освіти, який мають інші, може не мати того суспільного становища, яке мають інші, може не мати тієї влади, яку мають інші, - але, володіючи силою розуму, вона знає найголовніше та живе за Божим задумом про неї. Божественний Розум засяяв на весь всесвіт з такою силою, що не було ніякої іншої сили, в тому числі інтелектуальної, здатної кинути виклик цьому Божественному розуму. Він навіть через простих рибалок підкорив весь світ.

І сьогодні ми, віруючі люди, з великою радістю наближаючись до свята Різдва Христового, повинні пам'ятати про той великий дар, який через Народження Сина Божого явив нам і всьому роду людському. Над нами засяяло світло розуму, і ми здатні висвітлити Божественним світлом не тільки власне життя, а й життя оточуючого нас світу. Можна собі уявити, яким буде світ, якщо кожен буде працювати над засвоєнням у собі Божественного розуму. Будь-якої темряви, будь-якої людської неправди, будь-якої кривди не буде видно через потужне Божественне світло.

Світло правди дає нам найбільший за силою і за значенням духовний, моральний та інтелектуальний фон, на якому ми знаходимо здатність розрізняти добро і зло, правду і брехню, світло і тінь. Тому і в словах тропаря ми оспівуємо Христа Спасителя, народженого у Віфлеємі, як Сонце правди. Натхненні цією звісткою про Народження Спасителя, яка через свято Різдва знову актуалізується для кожного наступного покоління людей, залучаючи кожного до цієї події, ми стаємо здатними бачити найбільший сенс, який Бог побажав передати роду людського через Сина Свого, народженого у Віфлеємі.

Таким чином, для нас головне уловлювати це світло Божественного розуму і в променях цього світла бачити темне, зле, неправильне, небезпечне, вміло відокремлюючи його від того, що є дорогим і близьким кожному з нас.

Colors