28 серпня православна церква згадує смерть (Успіння) Божої Матері. Але це свято не лише сумне через закінчення життєвого шляху Богородиці, але й радісне – адже вона возз'єдналася зі своїм сином Ісусом Христом.

За три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив її про близьку смерть. У цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла.
Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа.

Апостол Фома не встиг на поховання Богородиці, тому йому після її успіння дозволили увійти в печеру-гробницю. Але там він не виявив тіла Богородиці. Це пояснили тим, що Господь забрав тіло Марії на небо.

Слово «успіння» означає сон. Багато вірян пояснюють сенс свята Успіння в тому, що немає кінцевої смерті й страху перед нею. Тобто існує життя на Землі у фізичному тілі, а також життя після цього.

Свято Успіння Богородиці збігається із закінченням суворого Успенського посту. У цей день можна починати харчуватися різноманітною їжею, але тільки якщо 28 серпня не припадає на середу або п'ятницю. Якщо це так, слід почекати ще один день.
За традицією, в цей день віряни йдуть до церкви, щоб вшанувати пам'ять про Пресвяту Богородицю і моляться біля ікони.

Colors